tirsdag 23. november 2010

Jessheim Vintermaraton

15 ganger har jeg løpt Jessheim Vintermaraton, 6 ganger på hel- og 9 ganger på halvmaraton. Første gangen var i 1984, dvs første året løpet ble arrangert - det var min maratondebut. Siste gangen var i 2008 da jeg løp 3 minutter raskere enn i 1984 (3.31.05 og 3.28.00). Bestetidene mine på Jessheim er 3.04.50 (1991)  og 1.21.55 (1995)... men jeg hadde aldri helt klaff her.

I år var det uaktuelt å stille opp, så for andre år på rad var jeg fotograf og kondis.no reporter. Det er hyggelig det også, ikke minst siden svært mange av løperne er folk jeg kjenner. To av de siste er Bjørn og Cecilie som er foreviget nedenfor.

Reportasjen og resultater finner du HER

Ellers er det nå bare 16 dager til jeg arrangerer "Nattmaraton" på Jessheim stadion, en 4 timers treningsøkt midt på natta for gode løpervenner og andre interesserte. Det var en suksess i fjor, og hvorfor skal det ikke bli det også i år?

 Cecilie fra Lørenskog hadde lovet å smile i en Facebook-chat dagen før. Hun holdt hva hun lovet.

For en gangs skyld var Bjørn løperen og jeg fotografen. Det har oftere vært motsatt.

Tre nye halvtimer på mølla
De tre siste dagene har bydd på tre nye halvtimer på mølla i joggefart (6.00/km). Magen blir verken bedre eller verre, men jeg kjører på med styrkeøvelser nesten hver dag. Hælen er stadig bedre.... fortsatt trykkfølsom, men fullt løpbar....

Ellers er det hektiske dager på jobb, og forberedelser til Bislett 24-timers tar også en del tid. Var innom Bislett i dag, for første gang etter ombygging av innendørsbanen. Det er et imponerende anlegg hvor jeg kommer til å legge ned mye trening vinterstid.

Hele den 545 meter lange løpebanen under Bislett er nå innebygget og med tilnærmet innetemperatur. En fantastisk fin arena for trening vinterstid.

lørdag 20. november 2010

I dag var Gammel'n ung

Når man er i en annens 90-årslag blir det for dumt å kalle seg Gammel'n... så i dag var jeg unge Olav på bare 60.

Tidligere i dag var jeg på Elverum hos tante Rut, som fylte 90 år (bildet er tatt med iPhone).  For 58 år siden flyttet hun og far inn i samme nybygde tomannsbolig på Fjellhamar... men de siste 50 årene har SV-politikeren bodd på Styggberget og i Elverum. Rut fikk et slag for 13 år siden, men bortsett fra problemer med pratinga er hun forbløffende sprek og klarer seg selv nesten uten hjelp. Det er inspirerende med slike slektninger...

Sent på kvelden fikk unge Olav tid til ei treningsøkt mens han heiet på Aylar i "Skal vi danse". 

Det ble de "samme 30 minuttene på mølla i dag som tidligere i uka, og deretter 15 minutter mageøvelser og 30 minutter på sykkel'n. Utover i neste uke flytter jeg vel mye av løpinga utendørs... savner litt mer inspirerende omgivelser enn treningsrommet i kjeller'n.

fredag 19. november 2010

Fem om dagen er bra for magen

Jeg har stjålet et ordtak - som jeg forøvrig prøver å etterleve - for å beskrive uka's løpeøkter. Med "Fem om dagen" henspiller ikke overskriften på frukt, men derimot på mine daglige 5 km løping på mølla. Det er hva magen tåler....

Joda, jeg prøver å etterleve "fem om dagen" med tanke på frukt/grønnsaker også... det klarer jeg de fleste dager.

Fortsatt er hælen noe vond, men uten mageplagene ville jeg nok vært oppe i en time løping pr dag nå. Det går smertefritt ca 20 minutter før magen gradvis blir vondere, slik at 30 min er passelig dose. Jeg kjører de tildelte styrkeøvelsene mine 40 minutter annenhver dag - og noen andre balanseøvelser dagene mellom. Dermed blir det ganske lange treningsøkter likevel.

Det har vært en usedvanlig travel jobbuke og laaange dager (2011 planlegging), så de to timene hver kveld i treningsrommet/badstua har vært kjærkomne.

Tirsdag var jeg hos fysioterapeuten igjen og fikk litt påfyll av styrke- og balanseøvelser. I går var jeg så til MR på Unilabs på Bryn og svaret kom idag, dette er kortversjonen: Normale hofteledd, normal symfyse (lurer på hva det er for noe), symmetrisk abdominalvegg med normale signaler. Intet patologisk påvist.

Om det betyr at spesialistene på NIMI har konkludert riktig vet jeg ikke ennå, men jeg registrerer at smertene forsvinner raskere etter løpinga nå, enn tidligere i uka. Uansett har jeg godt av styrkeøvelsene, og jeg lurer inn litt andre enn de foreskrevne øvelsene også.


Ved en tilfeldighet fant jeg en artikkel om meg på opn.no (orientering på nett), der de hadde tatt utgangspunkt i artikkelen på DN aktiv noen dager tidligere og i tillegg hentet opp litt mer på bloggen min. Artikkelen "Olav Engen i skuddet" ble publisert 24.oktober. Opn.no er forøvrig en veldig bra og ryddig hjemmeside.

mandag 15. november 2010

Utholdenhet til andre formål

Gjennom treninga har jeg opparbeidet meg en rimelig bra utholdenhet. Det har med jevne mellomrom kommet til nytte også i jobbsammenheng og ellers i ikke-idrettslige sammenhenger. Denne helgen ble utholdenheten testet da jeg skulle hjelpe Ole med å flytte ut av leiligheten på Neskollen, og deretter kjøre flyttelasset til Kristiansund.

120 mil i sakte fart - på farsdagen
En hektisk helg startet fredag kveld og natt med klassefest for klasse 7B (1993) på Fjellhamar skole. Etter litt søvn gikk lørdag med til å tømme Ole's leilighet og tilhørende aktiviteter, før en ny kort natts søvn ble avbrutt søndag morgen kl 05. Flyttelasset skulle kjøres til Kristiansund... 120 mil tur/retur med henger på slep og under til dels veldig vanskelige kjøreforhold. 23 timer etter avreise var jeg tilbake i Fenstad, trøtt - men ikke utslitt... takket være god generell form.


Lite trening
Det ble minimalt med trening denne helgen. Fredag rakk jeg styrketrening, litt sykkel og 15 min møllejogg for klassefesten, lørdag 30 min sykkel før leggetid, og i dag (mandag) 30 min møllejogg.  Møllejogginga går greit, men jeg må pakke inn operasjonssåret det det ennå er skorpe. Magen var vond etter løpinga, men det var litt bedre enn før helgen. Skal på NIMI i morgen og få litt mer veiledning av fysioterapeuten.

torsdag 11. november 2010

The Weakest Link

The Weakest Link eller "det svakeste leddet" sier ofte noe om evnen noe ellen noen har til å utføre en oppgave. Det gjelder selvsagt også kroppen vår... og dessverre hjelper det ikke at det meste er perfekt hvis noe likevel er for svakt eller dårlig.

Etter et drøyt år med hælplager er jeg nå så vidt i gang med løpinga igjen etter to operasjoner. Fem minutter jogg på mølla i går ble 30 minutter i dag... yess ! Det er 32 dager og 800 sykkelkilometer siden forrige løpetur (Fredrikstadmarka Rundt)...

Det svakeste leddet
Men, jeg har et annet svakt ledd enn hælen; smerter i bekkenområdet både ved magemuskelfestet og ned mot lysken på høyre side. I går var jeg til fysioterapi på NIMI, hos Lars Hilde. Han skulle sjekke meg litt grundigere og deretter sette meg på et treningsprogram.

Denne sjekken avdekket at høyrebenet var en hel del svakere og hadde dårligere koordinasjon enn venstrebenet, dessuten var omkretsen 2 centimeter mindre. Også en hamstringsplage for to år siden og langdistansekne i fjor var i samme ben. Jeg gikk (og løp) med skinne på høyrebenet flere måneder i 2000... så kanskje starter det hele den gangen.

De fleste øvelsene i "lysketreningsprogrammet" er med ball mellom beina.

Jaha... egentlig bare en bagatell, men det vil kreve lang og regemessig opptrening å bli helt bra igjen. Jeg kjørte første runde på øvelsene mine i går, det tok 40 minutter - de fleste øvelsene med ball mellom beina. I dag var jeg støl! Programmet skal jeg gjennomføre tre ganger pr uke, og noe modifisert skal jeg holde på i 12 måneder etter at smertene er borte. Jeg skal kunne trene tilnærmet normalt hele tiden.

Jeg vil nok også bruke noen av de nye øvelsene i styrketreningsprogrammet mitt, som jeg omsider kom i gang med på ettersommeren i år etter et par tiår uten styrketrening.

søndag 7. november 2010

"En mann i 60-årene"

Jubilanten på Walmanns sist natt...

I dag hadde jeg min første treningsøkt som "en mann i 60-årene"... men jeg merket ingen forskjell. Etter en feiring med kone, barn, søsken - og deres respektive - til langt ut i de små timer på Walmanns Salonger, var det greit å vente med treninga til fotballsendingene begynte på TV.

FORTSATT SYKLING
Jeg hadde en liten drøm om å jogge 10-15 min på mølla i dag, men et par turer på dansegulvet i natt var ikke av det helt gode for hælen. Dermed ble timen på trimsykkelen min første treningsøkt som 60-åring. TV-underholdninga var 9 mål fra Marienlyst stadion, men fem av målene havnet i feil bur.

Bare minutter etter at kampen var over og LSK hadde tapt, kom forresten min løpervenn Bjørn innom med 60-årsgave; en LSK-trøye signert av de fleste spillerne på laget. Det smakte bedre enn om LSK hadde vunnet en betydningsløs kamp i dag.

Ellers har det vært en enorm strøm av gratulasjoner i dag. iPhone'n plinger hele tiden, og det har ikke gitt seg ennå. Det er helt vanvittig hyggelig og inspirerende.

Det meste er Facebook-hilsener (137 hittil), men også mail og SMS. Folk kan si hva de vil om sosiale medier; for meg (og jeg tror de aller aller fleste andre) er det utelukkende positivt. Dette er jo ikke i stedet for annen kontakt, men i tillegg til - og jeg opplever at det også skaper/gjenskaper mange relasjoner og derav økt kontakt også live.

Bildet til høyre er et portrett tegnet av Miguel Tinizaray basert på et foto fra Romerike 6-timers, en gave fra mine søsken.

Ellers fikk jeg også "Tandemhopp" i presang, så etter 1.mai 2011 er det klart for et luftig eventyr ved Rena... og da tenker jeg ikke på hverken ski, sykkel eller løp over til Lillehammer. 

Svoger Jens hadde vært i det diktneriske hjørnet, og skrevet denne limerick'en til meg:

En lettbeint gamling fra Nes
løper fort når han får god pes,
og i dag fyller'n år
med mye (lite) grått hår.
Nå smiler'n - med hele sitt fjes !


Walmanns... et herlig feirested !

torsdag 4. november 2010

Litt av en mann

Meg?
Tja, i følge Rune Andersen ønsker alle mannfolk å bli sett på som "litt av en mann"... og det har han sikkert rett i. Hvor mange av oss som opplever en slik karakteristikk er det derimot greit ikke å vite noe om. Ganske få vil jeg tro.

Det var en morsom kveld sammen med madammen på revyen på Lillestrøm Kultursenter i dag. Jeg hadde ikke sett Rune Andersen live tidligere, men jamen ble jeg imponert. Han var dessuten skikkelig sprek og spretten... gjetter på at han legger ned en del tid også på fysisk trening. I spann med Espen Beranek Holm blir det småhysterisk morsomt - Espen er forøvrig "stjerne" i "På Løvebakken" på TV.

Litt av en syklist
Sjøl lever jeg mer opp til hederstittelen "litt av en syklist" for tiden. Trimsykkelen i kjeller'n er i bruk hver dag, annenhver dag med intervaller og annenhver dag med jevnere tråkk. Også i dag ble det tid til en time på sykkelen, inklusive 15 x60/60. Skulle gjerne kjørt lengre intervaller, men er litt redd for å belaste kneet for mye siden det en periode blir veldig ensidig trening med bare sykling. Har lyst til å prøve en ultra-økt på sykkelen en av de nærmeste dagene, men det spørs om tiden strekker til. Kanskje lørdag?

onsdag 3. november 2010

Abdomen og aduktor

Bildet: Thomas Torgalsen, lege for herrelandslaget i håndball.

Smerter i nedre del av abdomen høyre side.... også problem i aduktorfestet....

Ja, dette er litt av teksten til NIMI-legen Thomas Torgalsen's henvisning til både røntgen og fysioterapeut. Denne teksten forstår jeg ikke så mye av, men Daljord hadde altså rett i at smertene sitter i et ben i overkant av bekkenet. Han bøyde og tøyde nok på meg til også å finne en smertetilstand i samme område ned mot lysken.

Dermed ble det ingen kortisonsprøyte på meg i dag, men en ganske sikker avklaring på hva smertene kommer av. Jeg skal til røntgen for sikkerhets skyld, men starter også opptrening med fysioterapeut (Lars Hefte) allerede onsdag neste uke. Plagene skal altså trenes bort....

Første time hos fysio er 10.11.10.11 (10.11.2010 kl 11)

Dette behøver ikke få noen innvirkning på opptreninga etter hæloperasjonen, men det er mulig jeg må vente litt lenger enn planlagt med de lange turene. Uansette er det sykling som gjelder ennå en stund, så nå forsvinner jeg ned i treningsrommet til en time på sykkelen og Real Madrid på TV'n.


Holmenkollen Skimaraton
Ellers er jeg nå påmeldt til Holmenkollen Skimaraton 5.februar 2011. Dette blir et helt nytt renn i en flott og spennede trasé. Starten blir i Sørkedalen hvor løypa stort sett følger skogsbilveier nordvestover mot Heggelivann, rundt Oppkuven til Storflåtan, sørøstover mot Langlia og Fyllingen og så inn på gamleløypa nord for Kobberhaugen. Målgang blir i det nye skianlegget i Holmenkollen. Det eneste jeg er bekymret for er bredden på sporet i siste svingen... har tenkt å ta en "Petter" der hvis jeg kommer inn likt med en av mine to jobbkolleger (Gordon og Geir) som også er påmeldt.

Påmeldinga åpnet mandag, med en begrensning på 3.000 deltagere i langløypa som nå blir 53 kilometer lang. Før jeg rakk å reagere sent samme kveld var det 1.910 påmeldte, nå er det 2.513 og snart fulltegnet. Rennet kommer to uker etter Fuerteventuraferien... men dette blir uansett bare en opplevelsestur for meg.



LØYPA

tirsdag 2. november 2010

Nå kan du begynne å sykle igjen...

Jeg var hos Odd Arne Daljord på NIMI i går. Han fjernet stingene i hælen, uttrykte stor fornøydhet med ståa... og mente at jeg nå kunne begynne å sykle igjen. Han bare lo da jeg fortalte at jeg hadde syklet fra dag 4 etter operasjonen.

"Benhinnebetennelse" i mageregionen...
Jeg nevnte også magesmertene mine... og ble kommandert på rygg på benken. Han brukte 3-4 minutter på å klemme seg fram til punktet der smerten satt, og deretter 10 minutter på å tegne og fortelle hvor jeg med stor sannsynlighet hadde en form for benhinnebetennelse i et ben der magemusklene kommer ned.

Nå blir det spennende å se om Thomas Torgalsen kommer fram til samme konklusjon i morra. Det er jo en tredje lege på NIMI som mente jeg skulle ta en kortisonsprøyte...uten helt å finne ut hva som feilte meg. Daljord var ikke sikker på om kortisoninjeksjon ville hjelpe, den måtte i så fall settes veldig nær smertepunktet.

Frister å prøve mølla...
Det ble to fine sykkeløkter i kjellern i går og i dag... men det frister mer og mer å prøve de første forsiktige joggeskrittene på mølla. Jeg tror jeg skal ønske meg det til bursda'n førstkommende søndag.

Årets tredje hussalg... 
Ellers skrev jeg kontrakt på salg av leiligheten til Ole i går... det var ikke mye han bodde på Neskollen det drøye halvåret han hadde et krypinn der borte. Nå er han jo allerede godt etablert med kjæreste og jobb i kristiansund. Kjøper av leiligheten var forresten far til en kjenning fra løpemiljøet... så felles kjente finner man over alt.