onsdag 30. juni 2010

Mens jeg venter….

Mens jeg venter på operasjon 2.juli har jeg kommet totalt ut av normal treningsmodus. Finner ingen åpnenbar motivasjon til å trene i forkant av et lengre treningsopphold og påfølgende forsiktig opptrening.

Uansett har jeg jo hatt det travelt med først Kristins Runde og deretter Else’s 60-årsfeiring. Har også nok av andre oppgaver jeg kan få jobbet med – og dermed redusert på haugen med ”oppgaver på vent”.

Har ellers så smått gjort meg noen tanker om å strukturere treninga bedre, når jeg starter opp etter ferien. Før jeg begynte med ultraløpinga i 2005 hadde jeg ganske bra strukur i treningsarbeidet, men gradvis har det blitt mer og mer ad hoc… Jeg får avsette en feriedag til planlegging”.

Gamal kjæring
Sist lørdag hadde vi et hyggelig 60-årslag for madammen, som forøvrig fylte 60 år i går. At festen var tre dager tidligere hadde én eneste årsak; jeg skulle ikke – som toastmaster – få raljere med følgende påstand ”nå blir altså du 61 år, mens jeg bare er 59 år, huff så gamal kjæring”. Tilsvarende blødme blir hun tradisjonelt servert hvert eneste år…


Noen bildeminner fra festen på "Nesten"

fredag 25. juni 2010

Operasjon fredag 2.juli

Ting tar tid....men nå er utredninger og konklusjon klar: Jeg har en stor akhillespore som har knekt to steder. Den blir ikke bra av seg selv. Dermed var også valget enkelt; det var bare å bestille time for operasjon.

Illustrasjonen viser Haglunds hæl, men skadeområdet er det samme.

Jeg har time hos Odd Arne Daljord ved Klinikk24(NIMI) om en uke, 2.juli. Etter at dette ble bekreftet forrige uke har jeg kuttet ut det meste av trening. Jeg har hatt det travelt, og prioitert å komme ajour med både jobb- og private oppgaver. Etter operasjonen må jeg likevel starte forsiktig oppbygging av formen på nytt.

Det skal bli fint å kunne løpe uten smerte i hælen igjen, men samtidig må jeg nok være enda mer på vakt mot nye skumle plager. Kombinasjonen ultraløp og gammel mann er sikkert ikke helt optimal. Det siste løser jeg derved med å innbille meg at jeg IKKE er gammel og ved å si at ultraløp (for meg) bare er jogging. Litt spenmnende blir det å se om magesmertene (hva nå det skyldes) også roer seg i den kommende perioden uten trening.

Planer? Det får vente.
Drømmer? Bli løpsklar til Bislett 24-timers i november, aller senest til TEC 100miles i april.

Vel overstått Kristins Runde


Her overrekker jeg vinnerpokalen til Runar Gilberg

Det ble ingen Kristins Runde på meg i år - som deltager. Dermed fikk jeg bedre tid til arrangøroppgavene, og det var kanskje like bra. Med dobbelt så stor deltagelse som de foregående årene var oppgavene omfattende nok.

Bildet: Kristins mann passet på meg ved oppstigninga til Helgehaugen.

Totalt mislykket runde dagen før
Dagen før kjørte jeg til startområdet ved Mylla for å sykle/jogge hele løypa på egenhånd, som en tur og for å sjekke merkingen som var satt ut av Gunnar de to dagene før. Mye gikk galt for meg denne dagen; Jeg glemte merkespray hjemme - altså ingen mulighet til å korrigerere merking hvis behov. Jeg reiste hjemmefra i sol og varmt vær, med shorts/singlet - og kom fram til Mylla i 8 grader og regnvær.

Jeg fant fram klærne jeg skulle ha på etter turen, og startet likevel runden med en viss optimisme mtp å fullføre. Selv med overtrekkstøyet var det veldig kaldt å sykle i duskregn og kraftig vind. Det var greiere å gå/jogge opp på de to første toppene, men vel tilbake på sykkelen holdt jeg på å fryse forderva nok en gang. Jeg måtte bare til Sinnerdalen og posten som skulle plasseres ved 24 km, men etter å ha syklet og gått/jogget det siste stykket dit, var det korteste vei tilbake til Mylla igjen.

Kristins Runde
Løpsdagen var det tidlig avgårde til Mylla på nytt, og med 4 timer nattesøvn for 3. natt på rad. Smal i øya, litt skuffet over fortsatt gråvær med byger, men likevel med forventninger om en fin dag.

52 deltagere + et antall supportere, et 10-talls medhjelpere og en hel del sauer bidro til en fin dag i de dype skoger. Det ble en del feilløping på flere deltagere, men ellers tror jeg alt gikk veldig bra. Tilbakemeldingene etterpå har i alle fall vært veldig positive. 51 av de 52 deltagerne fullførte, været bedret seg utover ettermiddagen og når sistemann gikk i mål kl 22:10 på kvelden hadde det vært sol i mange timer.

Bildet: Kenneth er i mål som sistemann, glad og fornøyd - og ikke minst takknemlig for at sluttsyklist Gunnar oppmuntret han i timesvis. KR handler like mye om sistemann i mål som første løper i mål.

Det hadde vært en særdeles hyggelig dag med tidligere og nye venner, både de som var arrangører og de som deltok i løpet (og de som var begge deler).

Les omtalen jeg la ut på kondis.no: HER
KRs hjemmeside ligger det link til flere av deltagernes blogginnlegg etter løpet


Her er jeg sammen med en av de flinke medhjelperne denne dagen, Julie Stjern. Hun har nettopp mottatt Hytteplanken for 2009.

I omtalen og bildetekstene på kondis.no har jeg vel fått med alt det viktigste om løpet. Dagene etter fikk jeg gjort ferdig alt etterarbeid, og også startet planlegginga av neste Kristins Runde; 25.juni 2011. Jeg har noen tanker om forbedringer, ikke minst annen type merking.

Jeg er heller ikke helt fornøyd med arenaen noen av de tre første årene, så jeg vil diskutere et nytt startsted med de andre i klubben (dersom jeg får positivt svar på en henvendelse jeg har sendt). Det blir i tilfelle fjerde år med nytt startsted, men det får heller være slik dersom fordelene er åpenbare. Det dreier seg om overnatting, tilgang til innendørs lokale løpsdagen, tilgang til strøm, arenaomgivelser, toaletter.

torsdag 17. juni 2010

Nordmarka Skogssykkelmaraton og litt til...

Det er travle dager for KrampeGammeln, og 11 dager siden forrige innlegg på bloggen er ny pers siden jeg startet opp for snart 2 år siden.

Men... jeg har det fint og trives med å ha det travelt både på jobb, hjemme og med idrettsoppgaver. Treninga er totalt ustrukturert for tiden, men det henger jo sammen med "skadesituasjonen".

Forrige uke besluttet jeg å vente med ytterligere ultrakonkurranser til jeg igjen tåler å løpe 100 km+ i uka. Jeg er ikke i nærheten av det nå (30 km snitt)... men det blir desto mer sykling. Jeg håper å bli klar igjen til UltraBirken i midten av september, men antagelig er det for optimistisk.

Hælen er bedre, men røntgen-CD'n er nå til vurdering hos NIMI med tanke på eventuell operasjon. Magesmertene er det som mer enn hælen stopper løpinga om dagen. Jeg vet ikke helt hva dette kommer av, men alt tyder på at det er muskulært. Har vært hos lege og fått avkreftet brokk, har også vært hos Naprapat som i første omgang gjorde vondt vondere.

Nå er det forberedelser til Kristins Runde som gjelder, og i morgen skal jeg sjekke merkinga i hele traséen, det betyr 60 km på sykkel og 20 km til fots. Øvrige forberedelser er også under kontroll (har tatt meg jobbfri to dager).

Nordmarka Skogsmaraton
Sist lørdag var jeg fotoreporter for kondis.no på Nordmarka Skogsmaraton. Syklet inn til 17 km ved Hakkloa, det jeg klissblaut tok bilder en times tid før jeg nesten forfrøs meg på sykkelturen tilbake til Sognsvann.

Klikk på bildet for å se alle bildene fra Skogsmaraton:
Nordmarka Skogsmaraton

Dagen i Nordmarka var hyggelig til tross for vått vær. Først hyggelig prat med mange venner i startområdet, så treffer jeg på den ene kjenningen etter den andre på turen innover i marka. Først "Mosjonisten" alias bloggfantomet Espen Ringom som skulle filme litt fra løpet, litt senere kolliderte jeg nesten med jobbkollega Anders Trygg som kom på sykkel med skrikende bremser ved Skjersjødammen, så syklet jeg lenge ved siden av Arne Gilberg som løp maratonrunden utenfor konkurranse som ledd i oppkjøringa mot UTMB senere i sommer, så traff jeg på mor og far Natvig som skulle heie på sønnen, så sto jeg en time og heiet og fotograferte kjente og ukjente ved Hakkloa, og helt til slutt delte jeg ut en del kondisutmerkelser i målområdet.

Her deler jeg ut HYTTEPLANken 2009 til Vera Nystad.

O-løp med gode venner
Mandag løp jeg et lokalt o-løp i Eidsvoll, 40 minutter i mest lyng og myr. Magen var vond, men løpbar. Orienteringa gikk sånn noenlunde, men jeg ble slått med 45 sekunder av en av de andre veteranene. Uansett hyggelig å hilse på de mange o-vennene i Eidsvoll o-lag igjen.

...og ellers...
Trenings ellers har vært korte turer på trimsykkelen mens jeg har sett noen minutter på noen av kampene i fotball-VM. Har vel sett 3-4 timer VM-fotball hittil.

I går var det Sommerfest for Xeroxansatte på Ingierstrand Bad - uten alkohol for min del - men like hyggelig. Litt "vemodig" er det at en hel del av de som var på festen enten er overtallige og må slutte og/eller går av med pensjon/førtidspensjon.

Etter september er jeg dermed eldste medarbeider i Xerox Norge....hmmm...

søndag 6. juni 2010

8 timer med mest høye kneløft

Høye kneløft på Gammel'n i ellers nydelig Hagaterreng.

I mange år har jeg vurdert å besøke alle klubbens (Nes O-lag) 60 turorienteringsposter på én dag. Det er ikke så voldsomt omfattende for en ultraløper, men med 60 muligheter for bom på veivalg kan det bli en langdryg affære.
Med 1203 o-løp i konkurransedatabasen min kan jeg ikke klage på manglende erfaring, men faktum er at jeg har størst kompetanse på bomming og tullete veivalg. Dette handler etter hvert mer om konsentrasjon enn om kompetanse.

Gunnar
I år var det omsider klart for ultra-orienteringsstuntet, ikke minst fordi jeg er så heldig å ha en venn - Gunnar Trailrunner Fæhn - som både er ultraløper, kan orientere og som trives best i terrenget. At jeg sliter med både vond hæl og magesmerter fikk ikke lov å stoppe meg.

O-løper Gunnar. Her med finishertrøye etter fjorårets prestisjetunge Ultra Trail du Mont Blanc.

Målgang 4 min foran skjema
Jeg hadde satt opp et tidsskjema for de åtte rundene vi skulle løpe på 6 ulike kart, inklusive transport mellom løpsområdene som omfattet Jessheim (Ullensaker O-lags poster som inngår i Nes O-lags opplegg), Haga, Fjellfoten, Skogbygda, Kampå og Brårud. Planlagt start var 08:00 med mål på Brårud 18:45.

Vi startet 08:09 og var ferdig 18:41. Samlet tid i skogen var 8.03.44 og totaltid inklusive transport 10.32. Samlet lengde var "bare" 37 km, men halv fart i forhold til veiløping er helt kurant i terreng med myr, høy lyng, kratt, mye kupering og ikke minst kartlesing og en del bomming (vi bomma nok en time til sammen, det meste på to storbommer).

Gunnar på dagens første post.

En tidlig storbom
Det var en fantastisk flott dag for formålet. Sol og bare 11 grader da vi startet på Langelandsfjellet ved Jessheim. Et flatt og litt kjedelig terreng med mye kratt og hogst - men orienteringsmessig passe utfordrende. Det var tett mellom postene på dette kartet, og på 11.post dro vi ut på dagens første storbom - etter en klassisk parallellfeil (gammelt gubbesyn så ikke en sti på kartet). Dermed var vi 15 min bak skjema etter den første av åtte orienteringsrunder.

Høye kneløft og 21 grader
Dagens tøffeste utfordring var ventet å bli de to rundene på Haga-kartet, stipulert til 3 timer. Også i dette området er det en del kratt og ikke minst mye høy lyng, men samtidig er det store fantastisk flotte områder med åpen furuskog. Selv med noen småsleiver klarte vi stipulert tid med 8 minutters margin. Temperaturen var nå steget til 21 grader, og behover for både drikke og mat var stort.

Nydelig Hagaterreng.

En av dagens 60 poster.

Utafor kartet
Vi var halvveis, og hadde ennå ikke møtt en eneste annen turgåer. Den korteste og letteste (trodde jeg) runden var på Fjellfoten. Her hadde vi også dagens eneste veivalg på vei - 4-500 meter i starten av runden, mest for å få en lett inngang til første post helt i kanten av kartet. Jeg skal ikke si noe stygt om kartet (som bare var 10 år gammelt), men faktum er at vi måtte returnere til veien etter ca 15 minutter da vi befant oss utenfor kartet et sted. Vi valgte et annen veivalg bare for å gå på ny kjempesmell... så innen vi var på den første posten hadde vi brukt 35 minutter. Etter nesten en time i mest myr var vi da ferdig med denne runden også... med litt vingeskutt selvtillit.

Nesten 30 år gammelt kart
Turen gikk videre til Skogbygda der vi skulle finne 7 poster på et kart fra 1983... Heldigvis er jeg godt kjent i dette terrenget, jeg har lagt utallige o-løyper her i yngre dager. Kartet stemmer mildt sagt dårlig med terrenget (med unntak for høydekurvene).... så stakkars de som kommer hit første gang og prøver å forstå hvorfor de ikke finner de mange fine merkede løype igjen på kartet. Langt innpå skauen møtte vi også dagens første turgåer, en dame som også var på o-postjakt.

På hjemmebane
Nest siste kart var hjemme i Fenstad. Ni poster hvor de 7 første lå stadig høyere oppover i lia sør for Ellingsjøen. Her unngikk jeg for skams skyld å bomme, og vi krøp 8 minutter under stipulert tid. Resten av maten ble fortært før vi reiste over på den andre siden av Vorma for å løpe de to korte sisterundene på Brårudkartet. Også her unngikk vi bom - og kunne dermed avslutte fire minutter før planlagt tidspunkt.

Gunnar på dagens siste post.

Meg på siste post, glad for å ha fullført "alle-på-en-dag" for første gang.

Et par turer hver på trynet
Fysisk klarte vi oss greit begge to. Det hadde jo gått rolig, men samtid var det mye høye kneløft og en lang og varm dag. Bortsett fra litt snubling og et par turer hver på trynet, kom vi gjennom uten skader. Den høyre hælen min hadde vært vond hele tiden, så det ble veldig trippende løping - men før siste kartet byttet jeg til vanlige joggesko, noe som var bedre for hælen. Magen plaget meg mindre etter hvert... (skal likevel til naprapat i morgen for å se om vi finner en muskulær årsak til smertene).

Gunnar på post i tett skog.

Det ble mange GPS-utskrifter etter turorienteringsstuntet:

Takk for nok en flott tur Gunnar!!


Neste prosjekt
Jeg håper vi finner tid til vårt neste o-prosjekt senere i sommer:
12-toppern i Feiring.
Det er en ca 40 km lang tur (luftlinje på kart) over de tolv 600-meterstoppene i Feiring nord i Eidsvoll Kommune.









Men... Bjørnemor så vi ikke noe til...
Om hun var der var det jo ikke så langt unna der vi var...