lørdag 25. oktober 2008

4 timers tur over åsen til Odal'n

Langturer med gode løpsvenner er en fin hobby. I dag var det klart for ny tur med Stein Frode, denne gang fra Fenstad til Odal'n over skauen. Ingen kjempelang tur, men tross alt drøye 4 timer hvorav halvparten på sti (og en del i myr).

Litt logistikk måtte på plass ved at jeg hentet Stein i Odal og kjørte til Fenstad hvor vi startet - før vi løp til Odal og han kjørte meg hjem. Såpass er det verdt - slike turer er bra både for kondisjonen og sjela, og vi får ikke minst veldig god tid til å juge om alt mulig.

Her er Stein ved en stemplingskasse ved Rottjernet ikke langt fra Fallet i Skogbygda, litt før halvveis på turen.

Det var fine løpsforhold med lettskyet vær og 6-8 varmegrader. Vinden merket vi lite til i skogen. Vi løp med sekk, og min var litt ekstra tung siden jeg glemte å sette igjen tørre sko og klær i Odal'n da jeg hentet Stein. Dermed var det en sekk på 8-10 kilo (inklusive drikke) jeg startet med.

Jeg løp Bergen Ultra / NM 100 km forrige lørdag, og er allerede brukbart restituert. Løp også en langtur i går kveld, men likevel gikk det greit på dagens 4-timerstur selv om jeg ble litt stiv i låra i perioder. Stein trener for neste års NXRTI, mens jeg har et mye nærmere mål med Halden Ultraintervall (8x10 km) om en uke.
Som vanlig en fin tur sammen med Stein - og i Odal'n ventet Line med kaffe og nybakte skolebrød. Livet er herlig........

Med mobilkamera og lang arm ble det et bilde av turkameratene etter ankomst Odal'n

søndag 19. oktober 2008

100 km debut i regnvær

Debuten på 100 km under Bergen Ultra ble en - om mulig - enda våtere opplevlese enn fryktet. En av de som fulgte løpet fra sidelinja skrev på kondisjonsforum: Regnet har variert mellom silregn og striregn hele dagen.

Bortsett fra at tidene ble svakere og at det hadde vært hyggeligere med fint vær, fungerte det likevel greit å løpe 10 timer i regnværet. Eller mer presist; 10.09.27 for min del.

På bildet runder jeg stadion etter 80 km - søkk blaut som jeg var hele tiden (foto: Jan Ringheim)

Jeg byttet ikke tøy siden jeg ikke frøs, men de dempede skoene (Nike Aero) erstattet jeg med lettvektskoene Nike Skykon etter bare 40 km siden de første ikke ga noen god løpsfølelse på asfalt.

På forhånd fryktet jeg krampeproblemer, siden hele løpet gikk på asfalt. Ut fra tidligere erfaring er det nærmest en sensasjon at jeg "KrampeGammeln" ikke måtte stoppe med krampe. Riktignok hadde jeg litt føling med krampe både på innsiden av høyre lår og lengst ned på utsiden av høyre legg midtveis i løpet, men det gikk seg til. Årsaken var nok dels at jeg løp med de nye kompresjons-leggingsene - og dels at farten måtte skrus kraftig ned etter 60 km og enda mer etter 75 km.

Det store problemer ble etterhvert å få pustet skikkelig. Magen knøt seg så fort jeg økte farten litt - og dermed fikk jeg ikke pustet skikkelig. Jeg måtte liste meg av gårde i 7 min/km siste 25 km for å holde disse problemen i sjakk. Før det hadde jeg rundet 65 km på 6.05 (6-timers persen er 65,5 km) og da hadde jeg tatt igjen Anders Tøsse som senere løp fra meg med 14 min igjen.

Selv om farten lenge hadde vært lav passerte jeg 80 km på 7.44, og jeg så jo at de fleste løp saktere enn de tidligere har gjort (ca 30 min) og at flere gode løpere hadde brutt. Dermed var jeg i greit nok humør selv om jeg måtte liste meg av sted - og selv om jeg tidlig forsto at 10-timers målsettingen ville ryke.

På sisterunden var jeg først og fremst opptatt av å holde et par andre veteraner bak meg - og det holdt meg grei margin. 10.plass totalt av 19 herrer og sølv i Veteranmesterskap M55-59 er omtrent som ventet. Jeg kom unna med to ubetydelige blemmer på føttene (merket ikke disse mens jeg løp) og alminnelig stølhet.

Hvorfor jeg slet meg magen/pusten får jeg analysere litt i ro og mak. Jeg har hatt litt poblem med dette på trening en sjelden gang tidligere - men er ikke sikker på årsaken. Det kan være så enkelt som at jeg var sliten, men jeg drakk nok også alt for mye, og jeg tok en gel etter ca 50 km som virket litt "skummel"...

Jeg må jo også ta med at det var en imponerende arrangørinnsats i regnværet, at det var ei kjempeflott løype i fine omgivelser, at jeg var i hyggelig selskap med mange andre ultraløpere på Rica Hotel Bergen, og at det var veldig oppmuntrende å bli møtt av John 5-6 km før mål.

500 meter igjen... (foto: John Hornbech Christensen)

Liten omtale på kondis.no/romerike:
http://www.kondis.no/Romerike/index.php?aid=78111&k=romerike%2Fromerike&mid=

fredag 17. oktober 2008

24 timer til start på 100 km

Nå er det akkurat ett døgn igjen til starten på NM 100 km (Bergen Ultra) http://www.maratonkarusellen.no/default.asp
Slik så værmeldingen ut for to dager siden: Lørdag 18.10.2008 9° Kraftig regn. 45 mm nedbør i døgnet. Frisk bris, 9,7 m/s fra sørvest.
Nå ser det betydelig bedre ut, med mindre vind og ikke minst veldig mye mindre nedbør.
Ellers har jeg ingen store forventninger til dette løpet utover å fullføre på anstendig vis, det vil si under 10 timer. Det betyr at jeg går forsiktig ut i ca 5.45/km fart - som jeg håper å holde helt til mål. Men...på ultraløp går det sjelden helt slik man planlegger. Først og fremst tar jeg dette løpet og Halden Ultraintervall (8x10km) om to uker som verdifull trening fram mot Århus Indoor 24-timers i januar.

søndag 12. oktober 2008

Lørenskog Rundt med min danske venn

Min danske ultraløpervenn John Hornbech Christensen inviterte via Facebook til langtur denne søndagen, og slikt takker man jo ikke nei til. Sist vi løp langtur sammen var han i full gang med Viborg 24-timers i sommer - og siden jeg var på ferie i området løp jeg 6-7 timer på natten sammen med han.

John, som nå bor på Billingstad, vil gjerne se nye steder, så jeg fikk lov å velge løperute. Det ble da en seighseeing rundt i hjembygda mi, Lørenskog.

http://maps.google.com/maps?q=http://trail.motionbased.com/trail/kml/episode.kml?episodePkValues=6961103

Det var en dag med flott høstvær og flotte høstfarger. Vi startet ved Hammer skole og fulgte først traseen til Lørenskog halvmaraton (en runde 10.5 km) før vi løp sørover forbi Kirkerudgårdene til Losby og Mønevann, deretter forbi Losby Gods (hotellet) og den smale trafikerte veien til Triaden. Ny avstikker litt senere inn til Elvågaseter og via Nuggerud og Visperud til Kjenn /Lørenskog Rådhus og avslutning forbi Langvannet, Fjellhamarelva, og Ahus før vi var tilbake ved Hammer skole.

John på Lørenskogseightseeing...

Det ble en tur på 35,5 km med stadige vekslinger mellom urbane strøk og landlige omgivelser. Løpstiden var 3.45, så farten var behagelig og vi fikk god tid til å bli bedre kjent. John trener til Bislett 24-timers i begynnelsen av desember, mens jeg sjøl tok dette som en siste rolig langtur før Bergen Ultra om 6 dager.

Nettopp turer som denne er det jeg håper å få organisert flere av når Team UltraRomerike blir en realitet. På den første uka har jeg fått 10 interessenter, så teamet blir nok en realitet.

Her har jeg fotografert John etter ca 6 timers løping i Viborg 24-timers (Søndersø Rundt) i sommer.

søndag 5. oktober 2008

Team UltraRomerike

Sammen med Ole Arne "Speedy" Schlytter har jeg i dag tatt initiativ til etablering av en egen ultraløperklubb på Romerike. Målsettingen er å etablere Team UltraRomerike før 31.12.2008. Spørsmålet er om mange nok er interessert....(?)

Hele vedlegget som fulgte med invitasjonen:
http://kondis.oslonett.no/Romerike/Spesielle%20filer/Etablere_ultraloperklubb.pdf

Se også kondis.no/kondisjonsforum:
http://kondis.no/forum/viewtopic.php?t=7566

Initiativtagerne til Team UltraRomerike er her klar for en av vinterens langturer fra Letohallen, tradisjonsrike turer tilrettelagt av Bjørn Hytjanstorp. I midten har vi superveteranmaratonløper Sten Solfjeld.

lørdag 4. oktober 2008

5 timer langs "blåmerket bekk" og "skogbilvann" i Østmarka

Hvis man er redd for å bli blaut på bena var ikke lørdag 4.oktober rette dagen for en langtur i terrenget - i alle fall ikke i Osloområdet. Det hadde regnet kraftig hele natten, og blåmerkede stier var mange steder blitt blåmerka bekker, mens skogbilveier var skogsbilvann. Aldri har jeg vel plasket så mye på en langtur i skogen, og jeg har plasket mye de siste 30 årene.

Her er Sten og Stein på en blåmerket sti sørøst for Mariholtet. Her var det sjø, andre steder lå vannet i dammer mellom røtter og steiner... det var ikke mange sekunder mellom hvert plask!

Stein Frode hadde invitert Sten og meg på en langtur fra Nuggerud på grensen mellom Oslo og Lørenskog til Vangen skistue betydelig lenger sør i Østmarka. Vi takket ja, og selv om natten var bløtere enn bløt og det fortsatt regnet da vi pakket sekken - var det ikke snakk om å trekke seg.
Stein hadde ikke vært på en skikkelig langtur på mange år, men med nyklekkede planer om å være med på Norseman Extreme Triathlon neste år (med meg som supporter) var det på tide å utfordre seg selv litt mer enn til hverdags.

Rent fysisk ble turen ingen kjempeutfordring hverken for Stein eller oss andre, det var rolig fart hele tiden. GPS-utskriften viste "total time" 5:58:18, men det inkluderte en svært lang kaffe, kake og skifte-til-tørt besøk på Vangen. "Moving time" var 4.46.51 - og distansen ble 36.59 km. Akkurat dette med antall kilometer blir lite relevant i så ekstremt terreng som mer enn halve turen gikk på i dag. 36.59 km yter ikke innsatsen full rettferdighet.

Utover det fysiske var det jo alt vannet vi vil huske fra turen. Bekker jeg aldri før har sett, overvann og plaskedammer over alt, og på tilbaketuren også ei skikkelig haglbyge. Det var 5-6 varmegrader, og egentlig helt OK løpsvær. Vi løp skogbilvei fra Nuggerud til Skytten, sti til Skjelbreia og vei siste biten til Vangen. Tilbake fulgte vi annen og lengre sti, og kom inn på veien mellom Skytten og Mariholtet.

Her er skogsbilveien rett før Skjelbreia. Turgåere mellom Sandbakken og Vangen ville ikke kunne passere tørrskodd her selv med støvler...

For min egen del var planen å løpe meg skikkelig sliten i dag, med halvlange turer (2.20, 1.45 og 1.30) de tre foregående dagene, men kondisjonen er bra - og jeg er nok klar for ny langtur i morgen. Disse dagene har vært starten på en tre ukers oppkjøring til Bergen Ultra hvor jeg debuterer på 100 km. Det ser lovende ut så langt... og elendigheta i forrige helgs Oslo Maraton er glemt (nesten...).

Takk til Sten og Stein for en veldig hyggelig tur - stafettpinnen går videre til Sten som inviterer til neste langtur.
Flere bilder på Facebook: